Η λογική σκέψη είναι μια νοητική διαδικασία που χρησιμοποιεί λογικά-ορθολογικά εργαλεία, δικαιολογώντας τους λειτουργικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται σε κάθε βήμα. Η λογική νοημοσύνη, αφηρημένου τύπου, απαιτεί την ικανότητα εξέτασης ενός γεγονότος με υποδιαιρούμενο τρόπο, απομονώνοντας με ανάλυση τους παράγοντες που παρεμβάλλονται στη δημιουργία του. Εάν τα σχήματα επίλυσης προβλημάτων έχουν ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικά στο παρελθόν, θα τείνουν να επαναχρησιμοποιούνται και στο παρόν. Η λογική σκέψη είναι μια ικανότητα για διανοητική συγκέντρωση που μας επιτρέπει να εξετάζουμε ένα γεγονός με τμηματοποιημένο τρόπο αναλύοντας τα μέρη του με έναν εύρυθμο και με συνέχεια/αλληλουχία τρόπο. Αυτό επιτρέπει την απομόνωση και την ανάλυση των παραγόντων που συνθέτουν το ίδιο το φαινόμενο.
Η λογική σκέψη είναι χαρακτηριστική των λογικών ανθρώπων, που προσπαθούν να παρατηρήσουν τα πράγματα αντικειμενικά για να βρουν εξηγήσεις και λύσεις χωρίς να παρασυρθούν από προκαταλήψεις στην ανάλυση των γεγονότων και χωρίς να επιτρέπουν στα συναισθήματα να παρεμποδίζουν την ορθή λογική. Χρησιμοποιώντας τη λογική σκέψη, αν μια λύση σε ένα πρόβλημα έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική, επαναχρησιμοποιείται, καθώς επίσης οι αναποτελεσματικές λύσεις απορρίπτονται. Η λογική σκέψη είναι γραμμική, οργανωμένη, με συνέχεια. Η λογική σκέψη ευνοεί την ανάλυση των αφηρημένων εννοιών, χρησιμοποιώντας τη λογική. Η λογική σκέψη χρησιμοποιεί την επαγωγική μέθοδο, η οποία είναι μια γνωστική διαδικασία που ξεκινά από το γενικό για να φτάσει στο συγκεκριμένο. Είναι αναλυτική, διότι χωρίζει και οργανώνει όλες τις πληροφορίες, επιτρέποντας την οργάνωση της συλλογιστικής που πραγματοποιείται, έτσι ώστε η συλλογιστική να προχωρήσει με ορθολογικό και ακριβή τρόπο, αναπτύσσοντας γραμμικά, βήμα προς βήμα, μέχρι να καταλήξει σε συμπεράσματα.
Για να προωθήσουμε τη διαδικασία λογικής σκέψης, είναι ζωτικής σημασίας να διαφοροποιήσουμε τα καθιερωμένα γεγονότα από τις προσωπικές παρατηρήσεις. Για να καταλήξουμε σε ένα λογικό συμπέρασμα, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε σε αποδεδειγμένες πληροφορίες. Η ικανότητα ανάλυσης γεγονότων και χρήσης λογικής σκέψης επιτρέπει να ξεπεραστούν λανθασμένα πρότυπα συμπεριφοράς — ακόμη και στο χώρο εργασίας — και να βρεθούν νέες λύσεις σε προβλήματα. Αποτελεσματικές λύσεις, επειδή βασίζονται σε γεγονότα και όχι σε προκαταλήψεις και προκαθορισμένες αντιλήψεις.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού προκαλεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η λογική νοημοσύνη μπορεί να αποδειχθεί θεμελιώδης για την ανάλυση της κατάστασης και την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων, σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου αυτού της οργάνωσης της εργασίας.