Δεξιότητες δημιουργικότητας: Περιέργεια

Περιέργεια

Η πνευματική περιέργεια ορίζεται ως ένα γενικό ενδιαφέρον και κίνητρο για μάθηση. Η διανοητική  περιέργεια είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που δίνει την ικανότητα να διευρύνει κανείς το γνωστικό του πεδίο, να έχει ανοιχτό μυαλό, να αποκτά συνεχώς πληροφορίες, νέες γνώσεις και να μαθαίνει από προηγούμενες εμπειρίες.

Η πνευματική περιέργεια οδηγεί στη γνώση. Οι περίεργοι άνθρωποι κοιτάζουν τριγύρω, εξερευνούν τον κόσμο και ρωτούν ερωτήσεις για το περιβάλλον τους. Η πνευματική περιέργεια είναι ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της δημιουργικότητας. Πάνω απ όλα, είναι μια πνευματική στάση που απορρίπτει την παθητικότητα και βάζει τα πάντα υπό αμφισβήτηση. Η περιέργεια είναι μια πρόκληση για τον εαυτό μας και για τον κόσμο, που μας επιτρέπει να αγκαλιάσουμε την πολυπλοκότητα του υπαρκτού χάρη σε ένα παθιασμένο ενδιαφέρον για όσα δεν γνωρίζει κανείς.

Το περίεργο άτομο αναζητά κίνητρα ικανά να τονώσουν τη δημιουργικότητά του, θέλει να μάθει τον κόσμο γύρω του, με έντονη επιθυμία να εξερευνήσει και να μάθει. Έχει ένα μυαλό εκπαιδευμένο να κάνει ερωτήσεις, αναγνωρίζει τα κενά του και θέλει να τα καλύψει. Έχει καλή ανοχή στο άγχος και είναι πρόθυμο να δεχτεί απαντήσεις που δεν περίμενε.

Η ικανότητα να διευρύνει κανείς το δικό του πεδίο γνώσης, να έχει ανοιχτό μυαλό, να αποκτά συνεχώς νέα γνώση και να μαθαίνει από προηγούμενες εμπειρίες είναι θεμελιώδης σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας.

Η πνευματική περιέργεια είναι μια από τις προϋποθέσεις για συνεχή προσωπική ανάπτυξη και αποτελεί τη βάση της δημιουργικής σκέψης.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η πνευματική περιέργεια σε περιόδους κρίσης σας επιτρέπει να αναλύσετε τα αίτια της ίδιας της κρίσης, να κατανοήστε τα στοιχεία της εμβαθύνοντας τις γνώσεις σας, δίνοντάς σας έτσι την ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι, να απεγκλωβιστείτε από την κατάσταση και να βρείτε θετικές λύσεις.