Δεξιότητες δημιουργικότητας: Πειραματισμός

Πειραματισμός

Πειραματισμός σημαίνει ότι υποβάλλουμε κάτι σε δοκιμές και ελέγχους για να αξιολογήσουμε την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την απόδοσή του. Με την ευρύτερη έννοια σημαίνει να μην αποδέχεστε ιδέες ή διαδικασίες χωρίς την πραγματική επαλήθευση της αξιοπιστίας τους, επομένως να είστε σε θέση να συλλογιστείτε και να ενεργήσετε όχι κατά σύμβαση αλλά με γνώση των γεγονότων. Η πειραματική μέθοδος είναι μια διαδικασία διαμόρφωσης και ελέγχου επιστημονικών γνώσεων που βασίζεται στη διεξαγωγή πειραμάτων.

Αυτό που καθορίζει την πειραματική μέθοδο είναι η παρατήρηση, που συχνά επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου, που γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ευκαιρίες, τεχνητά δημιουργημένες και ιδιαίτερα κατάλληλες να κάνουν αυτόν που πειραματίζεται να κατανοήσει μια μη ξεκάθαρη πτυχή αυτού που ερευνάται. Αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στην επιστήμη, αλλά στη ζωή γενικά και στον κόσμο της εργασίας, ανεξάρτητα από το είδος του τομέα παραγωγής και την επαγγελματική κατηγορία. Στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος δράσης, ένας τρόπος αυτοέκφρασης που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς. Η πειραματική μέθοδος καθιστά δυνατή την επαλήθευση της εγκυρότητας των ιδεών και την αποτελεσματικότητα των πράξεων και των μεθόδων σε κάθε τομέα. Είναι χαρακτηριστικό συγκεκριμένων ανθρώπων, που αξιολογούν γεγονότα και ακολουθούν τα πάθη χωρίς να υπολογίζουν ανταμοιβές ή αναγνώριση, που δεν φοβούνται να ρισκάρουν και αναζητούν την αλήθεια. Όσοι εφαρμόζουν την πειραματική μέθοδο θέλουν να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, έχουν αποκλίνουσες, ασυνήθιστες σκέψεις και θέλουν να βρουν αποτελεσματικές και έξυπνες λύσεις στα προβλήματα. Εφαρμογή του πειραματισμού σημαίνει να θέλεις συνεχώς να δοκιμάζεις την αποτελεσματικότητα ιδεών, ενεργειών και μεθόδων, επαληθεύοντας λεπτομερώς την αξιοπιστία τους.

Η χρήση αυτής της μεθόδου σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να αλλάξετε εάν οι συνήθεις μέθοδοι δεν περάσουν τις συνεχείς δοκιμές επαλήθευσης, επομένως σημαίνει να έχετε ανοιχτό μυαλό και δημιουργική σκέψη, προσανατολισμένη στην αναζήτηση συνεχούς βελτίωσης και όχι στην επανάληψη αυτού που ήδη υπάρχει.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Σε περιόδους κρίσης, ο πειραματισμός με ιδέες ή διαδικασίες και η χειροπιαστή επαλήθευση της αξιοπιστίας τους είναι ακόμη πιο σημαντικά γιατί η δυσκολία των συνθηκών απαιτεί περισσότερο από ποτέ την υιοθέτηση των πιο αποτελεσματικών λύσεων, εγκαταλείποντας τις αναποτελεσματικές.