Δεξιότητες δημιουργικότητας: Δημιουργική σκέψη

Δημιουργική σκέψη

Η δημιουργική σκέψη συνίσταται στην ικανότητα να επινοούμε διαφορετικές λύσεις στο ίδιο πρόβλημα, να συλλογιζόμαστε με ευέλικτο και ρευστό τρόπο και να βρίσκουμε ασυνήθιστες και πρωτότυπες απαντήσεις. Δημιουργική σκέψη σημαίνει να είναι κάποιος πρώτα απ’ όλα ένας διανοητικά περίεργος άνθρωπος, που ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις γνώσεις του χωρίς προκαταλήψεις. Αλλά σημαίνει επίσης να είναι σε θέση να βρίσκει νέες συνδέσεις μεταξύ γεγονότων και γνωστών πραγμάτων, να εξετάσει τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο, να προσπαθήσει να έχει ολοκληρωμένα οράματα, από διαφορετικές οπτικές ή απόψεις. Βασικό στοιχείο για την καινοτομία ιδεών και μεθόδων.

Στη βάση όλων αυτών, απαιτείται ένα αισιόδοξο όραμα της ζωής, που θεωρείται ως μια ευκαιρία έκφρασης, πέρα από πιθανά εμπόδια, ερμηνευμένη από εκείνους που έχουν δημιουργική σκέψη ως κινητήρια δύναμη για μάθηση, αλλαγή και βελτίωση. Μια προορατική προσέγγιση των πραγμάτων, ιδιαίτερα απαραίτητη σε περιόδους κρίσης. Τα θεμέλια στη βάση της σκέψης συνίστανται στο να μην παύει ποτέ κάποιος να αναλύει, να μελετά, να αμφισβητεί τον εαυτό του, προκειμένου να μάθει, δημιουργώντας έτσι δημιουργικά στοιχεία ως τρόπο αυτοέκφρασης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποθαρρύνεται υπερβολικά από τις δυσκολίες, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως κίνητρο. Συχνά όσοι έχουν δημιουργικό τρόπο σκέψης έχουν ένα σαφές όραμα για τους στόχους που σκοπεύουν να επιτύχουν, ξέρουν πώς να παίρνουν αποφάσεις και δεν εκφοβίζονται λαμβάνοντας ασυνήθιστα μονοπάτια για την επίτευξη των στόχων τους, τολμώντας τόσο από την πλευρά της ουσίας όσο και από την πλευρά της μεθόδου, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και αναλαμβάνοντας πλήρη ευθύνη για τις πράξεις τους. Η ικανότητα σύνδεσης με τους άλλους είναι επίσης μέρος της προσωπικότητας με δημιουργική σκέψη.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η δημιουργική σκέψη μπορεί να αποδειχθεί θεμελιώδης, σε αυτή την περίοδο μετά την πανδημία, στην αναζήτηση εργασίας, στην οργάνωση και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων εργασίας, επειδή επιτρέπει την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων και λύσεων σε σχέση με τις συνήθεις, με επομένως μεγαλύτερες ευκαιρίες επιτυχίας σε ένα δύσκολο πλαίσιο.