Δεξιότητες δημιουργικότητας: Δικτύωση

Δικτύωση

Ο όρος «Δίκτυο» υποδηλώνει την ικανότητα δημιουργίας και διατήρησης ενός συστήματος σχέσεων. Ο στόχος είναι η ένωση περισσότερων πραγματικοτήτων και ανθρώπων, η συγκέντρωση των δεξιοτήτων και των γνώσεων τους, η υλοποίηση κοινών έργων, με αμοιβαία οφέλη. Δικτύωση σημαίνει τη δημιουργία μιας σχέσης αμοιβαιότητας, χάρη στην οποία δημιουργείται ανταλλαγή ιδεών, συμβουλών, πληροφοριών και επαφών. Είναι ένας «ενάρετος κύκλος» στον οποίο κάποιος δίνει και λαμβάνει, για μια αμοιβαία ανταλλαγή. Συνολικά, μπορούμε να ορίσουμε τη «Δικτύωση» ως μια μέθοδο που στοχεύει στη δημιουργία νέων σχέσεων και ανταλλαγών διαφόρων ειδών.

Για να γίνει αυτό, φυσικά, υπάρχει ανάγκη για συνέπεια στη διατήρηση των σχέσεων και, πάνω απ’ όλα, απαιτείται αμοιβαία και αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Στην πραγματικότητα, και από τις δύο πλευρές πρέπει να υπάρχει μια συνεχής αμοιβαία ανταλλαγή, προκειμένου να αναπτυχθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η ικανότητα δημιουργίας δικτύων ισχύει επίσης και στον κόσμο της εργασίας: μέσα σε μια εταιρεία θα μπορούσε να είναι ένα έργο για να γίνει γνωστή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να επεκτείνει τους πελάτες της, να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες. Πάνω απ’ όλα, αυτός ο τελευταίος παράγοντας είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός επιτυχημένου δικτύου. Η συνεργασία και το ομαδικό παιχνίδι μπορούν αναμφίβολα να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στην υλοποίηση των έργων και την οικονομική ανάπτυξη μιας εταιρείας.

Εκτός από την καθαρά οικονομική πλευρά, εκείνοι που δημιουργούν ένα καλό σχέδιο δικτύωσης θα είναι σε θέση να παραμείνουν σε επαφή όχι μόνο με τους πελάτες τους, αλλά θα δημιουργήσουν συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Εντός του δικτύου, οι επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη, για συνεργασία και συμβουλές από άλλους επαγγελματίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι η βάση των πάντων· μόνο με αυτόν τον τρόπο όλοι θα έχουν συμφέρον να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Ένα καλό δίκτυο επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση σε στιγμές μεγάλης πίεσης. Αυτή η πτυχή είναι θεμελιώδους σημασίας και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ζούμε σε περίοδο κρίσης. Η επίγνωση ενός καλού δικτύου συνεργατών με τους οποίους θα μοιραστούν εμπειρίες και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις θα κάνει τους επαγγελματίες μέσα σε μια εταιρεία πιο ενωμένους και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και τον ενθουσιασμό τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων όλων, ενθαρρύνοντας την εξέλιξη της εργασίας τους μέσα στην εταιρεία. Συνοψίζοντας, η κατευθυντήρια έννοια της Δικτύωσης είναι ότι η ενότητα αποτελεί δύναμη. Η εύρεση ανθρώπων με τον ίδιο στόχο και που επιθυμούν να συνεργαστούν, η εμπλοκή τους και η εφαρμογή καλών πρακτικών δικτύωσης επιτρέπει την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η δικτύωση σε περιόδους κρίσης μας επιτρέπει να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο, έχοντας περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, έχοντας έτσι μεγαλύτερες ευκαιρίες επιτυχίας από ό,τι ενεργώντας μεμονωμένα, ο καθένας με περιορισμένα εργαλεία.