Ηγετικές δεξιότητες: Προπονητική

Προπονητική

Το coaching/προπονητική ξεκλειδώνει τις δυνατότητες ενός ατόμου να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του. Τους βοηθά να μάθουν αντί να τους διδάσκει.» — Sir John Whitmore

Η προπονητική είναι ένας βασικός τρόπος για να παρακινήσετε και να βοηθήσετε τα άτομα και τις ομάδες να επιλύσουν ζητήματα, να βελτιώσουν τις επιδόσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες και αυτοπεποίθηση στον χώρο εργασίας. Προπονητική (Coaching) σημαίνει να κάνεις ερωτήσεις, όχι απλά για να συγκεντρώσεις γεγονότα, αλλά για να εκμαιεύσεις λύσεις, συναισθήματα, ιδέες και νέες σκέψεις από το άτομο το οποίο προπονείται/εκπαιδεύεται. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο για έναν Διευθυντή να ενεργήσει ως προπονητής, δεδομένης της θέσης εξουσίας πάνω στην ομάδα. Ενώ η εξουσία είναι ένα σημαντικό ζήτημα, δεν χρειάζεται να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο — εφόσον υπάρχει πραγματική εμπιστοσύνη και σεβασμός στη σχέση εργασίας.

Το coaching διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση «διαταγή και έλεγχος» ή «γαύγισμα» μιας εντολής με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Συνεργαζόμαστε αντί να ελέγχουμε
  • Ανάθεση περισσότερων ευθυνών
  • Μιλώντας λιγότερο, ακούγοντας περισσότερα
  • Δίνοντας λιγότερες εντολές, κάνοντας περισσότερες ερωτήσεις
  • Δίνοντας ακριβή ανατροφοδότηση αντί επικρίσεων

Οι αποτελεσματικές δεξιότητες προπονητικής αναπτύσσονται για να βοηθήσουν τους άλλους να επιτύχουν προσωπικούς ή επαγγελματικούς στόχους. Σε έναν διευθυντικό ή ηγετικό ρόλο, οι αποτελεσματικές δεξιότητες προπονητικής μπορούν να υποστηρίξουν τη βιώσιμη αλλαγή σε συμπεριφορές ή τρόπους σκέψης, διευκολύνοντας παράλληλα τη μάθηση και την ανάπτυξη. Στο coaching, η ευθύνη για τη μάθηση ανήκει στο άτομο και όχι στον προπονητή.

Η προπονητική δεν διορθώνει απλώς τα προβλήματα του σήμερα· βοηθά να μην ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα. Ο εργαζόμενος όχι μόνο κατανοεί τον στόχο, αλλά μπορεί να τον διδάξει και στους άλλους. Η προπονητική μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τη διόρθωση, η οποία είναι μια «γρήγορη λύση», αλλά είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Χτίζει μια κατανόηση και, αν γίνει καλά, βοηθά στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας στο χώρο εργασίας. Διοίκηση με προπονητικό στυλ στο τέλος έχει να κάνει με οφέλη όπως: πιο αφοσιωμένη ομάδα, καλύτερη ομαδική απόδοση, καλύτερες εργασιακές σχέσεις, καλύτερες ιδέες ή πληροφορίες και επένδυση χρόνου για να κερδηθεί χρόνος.

Αναπτύσσοντας τις προπονητικές σας ικανότητες θα χρειαστεί προσπάθεια. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της προπονητικής (coaching), οι οποίες περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους δεξιοτήτων. Αυτές οι παραλλαγές που σχετίζονται με το κριτήριο των διευθυντών και των ηγετών περιλαμβάνουν την ιεραρχική προπονητική (οι διαχειριστές απλώς προπονούν τους υφισταμένους τους) και την προπονητική της ομάδας. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην προπόνηση της ομάδας:

Προπονητική οράματος - αυτή μοιάζει με συνεργασία και βασίζεται σε στοιχεία ανατροφοδότησης, προβληματισμού και συνομιλίας προκειμένου να παρακινήσει και να επηρεάσει πραγματικά τους εργαζόμενους. Ενθαρρύνει και ενδυναμώνει τους εργαζομένους δίνοντάς τους σαφή κατεύθυνση και στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων ενθαρρύνοντας την εστίαση τους.

Απολυταρχική προπονητική - αυτή η προσέγγιση λέει στα άτομα τι να κάνουν αντί να ρωτάνε. Ο απολυταρχικός προπονητής έχει τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και αγωνίζεται για τελειομανία και αριστεία.

Ολιστική προπονητική - με την πεποίθηση ότι όλα συνδέονται, αυτή η προσέγγιση θεωρεί ότι τα άτομα είναι το σύνολο όλων των κομματιών τους: προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη στον χώρο εργασίας, πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Αυταρχική προπονητική - ο προπονητής αποφασίζει τι να κάνει και πώς να το κάνει. Το μόνο που απαιτείται από την ομάδα είναι κατανόηση.

Όλα αυτά τα στυλ προπόνησης μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ανάλογα με την εταιρεία, το έργο ή την ίδια την ομάδα. Το κλειδί είναι να ξέρετε πότε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά στυλ προπονητικής.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η αύξηση της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας σε κάθε εργασία μειώνει το άγχος και το αντικαθιστά με το ανθρώπινο δυναμικό ανάπτυξης. Οι δύσκολες καταστάσεις (κρίση) και οι δύσκολες συζητήσεις γίνονται πιο εύκολες κατά τον ελιγμό όταν οι δεξιότητες προπονητικής μαθαίνονται καλά και ασκούνται τακτικά. Η προπονητική ηγετικών δεξιοτήτων (CLS) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες ή τις γνώσεις για να επιτύχουν ένα κοινό όραμα ή είναι κουρασμένοι και εξουθενωμένοι με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που είναι πιθανό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.