Ηγετικές δεξιότητες: Εντιμότητα (Ευγένεια)

Εντιμότητα (Ευγένεια)

Όταν είστε ειλικρινής, λέτε την αλήθεια. Γενικότερα, παρουσιάζετε τον εαυτό σας με έναν γνήσιο και ειλικρινή τρόπο, χωρίς προσποίηση, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις πράξεις σας.

Η συνεργασία με τους συναδέλφους σας με έναν πιο ειλικρινή τρόπο θα σας οδηγήσει πολύ πιο μακριά. Η αντίληψη ότι οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν τέλεια είναι εσφαλμένη. Το να είσαι ειλικρινής δεν σημαίνει να είσαι τέλειος. Για τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει απλώς την ειλικρινή κοινοποίηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, και στη συνέχεια το να σταθούν στα πόδια τους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Όταν παρουσιάζεστε με εντιμότητα, οι άνθρωποι ή οι συνεργάτες σας γίνονται πιστοί λάτρεις σας. Το άτομο που έχει καρδιά και στέκεται δίπλα στις αξίες και τις προθέσεις του δημιουργεί σχέσεις με συναδέλφους βασισμένες στην αλήθεια. Καμία επιδεικτικότητα δεν μπορεί να το μιμηθεί αυτό.

Αφενός, αν είστε πάντα απόλυτα ειλικρινείς με τους ανθρώπους, λέγοντάς τους ακριβώς τι σκέφτεστε, πιθανότατα θα θεωρηθείτε αγενής και θα θεωρηθείτε ότι έχετε κακές κοινωνικές δεξιότητες. Όπως σε πολλά πράγματα στη ζωή, όλοι πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία μεταξύ ευγένειας και ειλικρίνειας.

«Μπορείς να ευχαριστήσεις μερικούς από τους ανθρώπους κάποια στιγμή, όλους τους ανθρώπους κάποια στιγμή, μερικούς από τους ανθρώπους όλη την ώρα — αλλά ποτέ δεν μπορείς να ευχαριστείς όλους τους ανθρώπους όλη την ώρα» — Αβραάμ Λίνκολν

Το να είσαι ευγενικός σημαίνει να γνωρίζεις και να σέβεσαι τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να είσαι διακριτικός. Όλες οι κοινωνικές καταστάσεις είναι διαφορετικές, και σε κάθε περίπτωση, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κοινή λογική και σωστή κρίση και επίσης να λάβετε υπόψη τις πολιτισμικές διαφορές. Η κοινή λογική και η σωστή κρίση έρχονται με την εμπειρία. Η εμπειρία, με τη σειρά της, προέρχεται από την παρατήρηση των άλλων και από τα λάθη, μαθαίνοντας τι φέρνει αποτέλεσμα και τι όχι, τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Η ειλικρίνεια συχνά συνδέεται με την «αυτο-συμφωνία» — ο βαθμός στον οποίο οι στόχοι σας αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια τα σιωπηρά συμφέροντα και τις αξίες σας. Η ειλικρίνεια επιτρέπει στους ανθρώπους να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους, να είναι δικά τους και να αποκομίζουν οφέλη με αυτόν τον τρόπο.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Σε καιρούς κρίσης είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς. Αποτελεί δομικό στοιχείο για τη δημιουργία εμπιστοσύνης, η οποία είναι σημαντική σε περιόδους προκλήσεων. Οι ηγέτες πρέπει να είναι αρκετά ασφαλείς για να πουν πότε δεν είναι σίγουροι, όχι ως ένας τρόπος διαφυγής, αλλά για να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρώντας την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια, η αξιοπιστία τους αποδεικνύεται και διαμορφώνεται στην πρακτική τους. Σε περίπτωση κρίσης, η ανάγκη για τακτική και ειλικρινή επικοινωνία είναι σημαντική. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους διευθυντές που επιδεικνύουν ένα στυλ ηγεσίας με επίκεντρο τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας τον εργαζόμενο τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Αυτή τη στιγμή, κατά τη διάρκεια της κρίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείξουμε αυτή τη φροντίδα και ανησυχία.