Οι καλές σχέσεις είναι μια εύκολη, γρήγορη και απλή διαδικασία. Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς είναι όταν δύο άνθρωποι τα πάνε τέλεια; Όταν μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και κάθε λέξη που λέγεται έχει νόημα ενώ κατανοεί ο ένας τον άλλον μη λεκτικά;
Κάθε χειρονομία, κάθε χαμόγελο, ο τρόπος με τον οποίο προφέρατε κάθε λέξη ήταν ευχάριστος και γνωρίζατε ότι το άτομο με το οποίο μιλούσατε σας καταλάβαινε και ήταν σαν να υπήρχε μια αρμονία μεταξύ δύο όμοιων ανθρώπων που είχαν πολλά κοινά. Μερικές φορές μία καλή σχέση συμβαίνει φυσικά. Όλοι είχαμε εμπειρίες όπου «τα πήγαμε καλά» ή «πήγαινε καλά» με κάποιον άλλο χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσουμε.
Το δέσιμο/αρμονική σχέση είναι μια συναισθηματική σύνδεση ή σχέση με κάποιον άλλο. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια κατάσταση αρμονικής κατανόησης με ένα άλλο άτομο ή ομάδα. Η οικοδόμηση καλών σχέσεων είναι η διαδικασία ανάπτυξης αυτής της σύνδεσης με κάποιον άλλο. Ωστόσο, οι καλές σχέσεις μπορούν επίσης να οικοδομηθούν και να αναπτυχθούν συνειδητά βρίσκοντας κοινό έδαφος και ενσυναίσθηση.
Η ανατροφοδότηση αποτελεί τη βάση για την τεχνική οικοδόμησης καλών σχέσεων. Προσαρμόζουμε την εξωτερική μας έκφραση (λεκτική — ενεργητική ακρόαση και μη λεκτική — γλώσσα του σώματος) στο άλλο άτομο και είμαστε ανοιχτοί στο γεγονός ότι η εσωτερική μας κατάσταση θα προσαρμοστεί αναλόγως. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω της εξωτερικής έκφρασης, μπορούμε επίσης σταδιακά να φτάσουμε σε μια παρόμοια ψυχική κατάσταση με εκείνη του άλλου ατόμου. Να θυμάστε: απλά πρέπει να παρατηρείτε, να ακούτε, να προσαρμόζετε την εξωτερική μας έκφραση και να αποδέχεστε οικειοθελώς τις αλλαγές στην ψυχική σας κατάσταση.
Είναι λίγο πιο δύσκολο να εδραιωθεί η καλή σχέση με την ομάδα. Η αρχή είναι η ίδια όπως και με ένα άτομο: προσαρμόζετε την εξωτερική έκφρασή σας στην επικρατούσα έκφραση της ομάδας.
Η οικοδόμηση των καλών σχέσεων απαιτεί ένα αξιόπιστο και ευέλικτο σύνολο διαπροσωπικών δεξιοτήτων, καθώς και την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων και προσαρμογής. Απαιτεί να ακούτε περισσότερο τους άλλους και να προσπαθείτε να τους κατανοήσετε και να επικεντρωθείτε λιγότερο στη δική σας ατζέντα ή οπτική γωνία. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα στις καλές σχέσεις.
Υπάρχουν τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι της αρμονικής σχέσης: ειλικρίνεια, ενσυναίσθηση, αυτονομία και προβληματισμός (η ικανότητα να ακούμε ενεργά).
Έξι βασικές ενεργές δεξιότητες ακρόασης περιλαμβάνουν: Δίνουμε προσοχή, αποφεύγουμε την κριτική, προβληματιζόμαστε, διευκρινίζουμε, συνοψίζουμε, μοιραζόμαστε με άλλους.
Υπάρχουν επίσης τέσσερις κύριες μορφές επικοινωνίας:
Πώς να χειριστείτε την αντιπαράθεση: όταν συζητάτε ή διαφωνείτε με κάποιον, να είστε ειλικρινείς και άμεσοι. Μην επιτίθεστε, μην τιμωρείτε και μην είστε σαρκαστικοί.
Πώς να συνθηκολογήσετε: όταν πρέπει να υποχωρήσετε ή να επιδείξετε σεβασμό, κάντε το με ταπεινότητα και υπομονή. Ωστόσο, αποφύγετε να επιδείξετε αδυναμία και ανασφάλεια.
Πώς να αποκτήσετε τον έλεγχο: οι καλοί ηγέτες είναι σαφείς, έχουν τον έλεγχο, θέτουν ένα σχέδιο και υποστηρίζουν τους άλλους. Δεν είναι απαιτητικοί, δογματικοί και σχολαστικοί.
Πώς να καθιερώσετε τη συνεργασία: Όταν θέλετε να κάνετε μια σύνδεση, δείξτε στοργή, ενδιαφέρον και αίσθηση του ανήκειν. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας, αλλά να είστε προσεκτικοί να μην γλιστρήσετε σε υπερβολική ευθυμία και άστοχη οικειότητα.
Η οικοδόμηση σχέσεων είναι ακόμη πιο σημαντική στην κρίση. Είναι ένα συστατικό που σας βοηθά να αφήσετε τα άλλα άτομα να αισθάνονται ασφαλή και σεβαστά, με ανεπτυγμένη αμοιβαία εμπιστοσύνη, έτσι ώστε η δράση κατά τη διάρκεια της κρίσης να είναι επιτυχής.