Η κοινωνική νοημοσύνη είναι ζήτημα στοιχειωδών αναγκών και ανθρώπινης φύσης: να υπάρχει μια σχέση μεταξύ τους. Η νευροεπιστήμη έχει ανακαλύψει ότι ο ίδιος ο σχεδιασμός του εγκεφάλου μας τον καθιστά κοινωνικό, όπου αναπόφευκτα παρασύρεται σε μια στενή σύνδεση εγκέφαλος με εγκέφαλο κάθε φορά που ασχολούμαστε με ένα άλλο άτομο. Οι άνθρωποι έλκονται από τις σχέσεις και η κοινωνική νοημοσύνη αντανακλά το αν είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε, να καλλιεργήσουμε, να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε εργασιακό περιβάλλον.
Η κοινωνική νοημοσύνη είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχή αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και ένας συνδυασμός ικανοτήτων για την κατανόηση των ανθρώπων. Προέρχεται από την κοινωνική συνείδηση. Με απλά λόγια, η κοινωνική νοημοσύνη είναι η ικανότητα του ατόμου να τα πηγαίνει καλά με τους άλλους ανθρώπους.
Η κοινωνική νοημοσύνη είναι ένα μέτρο αυτογνωσίας και κοινωνικής επίγνωσης που περιλαμβάνει κοινωνικές στάσεις και πεποιθήσεις. Τα άτομα με καλά ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη μπορούν να διαχειριστούν σύνθετες κοινωνικές αλλαγές στη ζωή τους και μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά αγχωτικά γεγονότα.
Η κοινωνική νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει τέσσερις διαστάσεις:
Επίγνωση — Κοινωνική επίγνωση σημαίνει ότι ένα άτομο έχει γνώση του τι συμβαίνει στην κοινωνία. Είναι η ικανότητα κατανόησης των κοινωνικών πλαισίων (που αποτελούνται από κοινωνικές καταστάσεις). Όταν ένα άτομο γνωρίζει μια κατάσταση, μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη συμπεριφορά.
Παρουσία — Αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με το πώς η αίσθηση ενός ατόμου για τον εαυτό του αντανακλάται προς τα έξω και πώς βιώνεται από άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση, σέβονται και εκτιμούν τον εαυτό τους, εκφράζουν επίσης αυτές τις ιδιότητες προς τα έξω και έτσι τις βιώνουν οι άλλοι όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Αυθεντικότητα — Ένα άτομο με αυτό το χαρακτηριστικό αντανακλά ειλικρίνεια και αφοσίωση και ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την εντύπωση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας. Είναι η ποιότητα του να είστε γνήσιος ή αυθεντικός.
Ενσυναίσθηση — Είναι η ικανότητα να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου άλλου ατόμου, να καταλαβαίνετε αυτόν και τα συναισθήματά του. Η ενσυναίσθηση είναι πολύ σημαντική σε μια σχέση επειδή οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να έρθουν κοντά, να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον, να είναι αποτελεσματικοί και αυθεντικοί.
Ως ανθρώπινα όντα, συνδεόμαστε μέσα από κοινές αξίες, εμπειρίες και πεποιθήσεις. Από τις πολιτικές προτιμήσεις, τις εκπαιδευτικές επιλογές και μέχρι τα αγαπημένα μας καταστήματα, στρεφόμαστε προς εκείνους με τους οποίους έχουμε κάτι κοινό. Σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία COVID 19, μοιραζόμαστε ανησυχίες σχετικά με την εμπιστοσύνη, την επικοινωνία, τη δέσμευση και τη στήριξη. Αυτές οι «ανθρώπινες δεξιότητες» που ονομάζονται επίσης δεξιότητες ζωής είναι απαραίτητες για την υπέρβαση αυτών των ανησυχιών, διερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ της δομής της κοινωνικής νοημοσύνης και σύνθετα στοιχεία αυτοαντίληψης και αυτοέκφρασης, των διαπροσωπικών σχέσεων, της λήψης αποφάσεων και της διαχείρισης του στρες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κρίσης.