Διοικητικές δεξιότητες: Διαχείριση συγκρούσεων

Διαχείριση συγκρούσεων

Οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής, αλλά η κατανόηση του τρόπου χειρισμού των συγκρούσεων μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε τεταμένες ή ευημερούσες σχέσεις.

Η διαχείριση των συγκρούσεων διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Πώς εμφανίζεται μια σύγκρουση; Όταν οι άνθρωποι αντιτίθενται έντονα στις απόψεις και τις ιδέες του άλλου, προκύπτει η πιθανότητα σύγκρουσης.

Μια σύγκρουση ξεκινά όταν οι άνθρωποι σκέφτονται με διαφορετικούς τρόπους και έχουν μεγάλη δυσκολία να δεχτούν ο ένας τις ιδέες του άλλου. Η σύγκρουση πρέπει να αποφεύγεται επειδή καταστρέφει την ειρήνη, μειώνει την παραγωγικότητα, ακόμη και αποθαρρύνει τους ανθρώπους.

Μια σύγκρουση δεν είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί· ένα άτομο χρειάζεται συγκεκριμένες δεξιότητες για να την ελέγξει.

Οι βασικές δεξιότητες διαχείρισης συγκρούσεων είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, η ακρόαση, η συζήτηση, η υπομονή, η αμεροληψία, η μη επικριτική στάση και η θετική στάση, μεταξύ άλλων.

Οι δεξιότητες διαχείρισης των συγκρούσεων με αυτοπεποίθηση θα δώσουν δύναμη στην ανάπτυξη ομάδων. Η ικανότητα να χειρίζεστε αποτελεσματικά τις συγκρούσεις, όποια και αν είναι η κατάσταση, είναι μια ικανότητα που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ισχυρών, εποικοδομητικών σχέσεων εργασίας και στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης της ομάδας, του γκρουπ ή του τμήματος σας.

Πώς να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις:

  1. Κατανοήστε τη σύγκρουση σε βάθος. Αναλύστε τη θέση όλων στη σύγκρουση και ποιες είναι οι πιθανές λύσεις·
  2. Αντιμετωπίστε την αμηχανία. Είναι δύσκολο να έχουμε συνομιλίες όταν οι συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη, οι συγκρούσεις μπορεί να είναι μία πρόκληση.
  3. Ακούστε όλες τις πλευρές. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να μπορούν να εκφραστούν κανονικά.
  4. Εκφράστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια. Είναι συνήθως καλό να εκφράζετε τα συναισθήματά σας άμεσα, όταν βρίσκεστε σε κατάσταση σύγκρουσης και μπορεί να είστε θυμωμένοι, φοβισμένοι ή απογοητευμένοι.
  5. Αντιδράστε θετικά. Εκτός από το να ακούτε ενεργά το άλλο άτομο, μην αντιδράτε όταν το άλλο άτομο γίνεται συναισθηματικό.
  6. Να είστε πάντα ευγενικοί και ήρεμοι. Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, η χρήση άσχημης γλώσσας ή το να γίνεστε κακοί μπορεί να είναι επιβλαβές για την κατάσταση. Να είστε ενσυναίσθητοι.
  7. Βρείτε μια καλή λύση με τον απαραίτητο χρόνο για να το κάνετε. Είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια μιας επίλυσης συγκρούσεων ότι οι λύσεις συχνά είναι φτιαγμένες «για» το πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε στην «καρδιά της σύγκρουσης» πρώτα, και στη συνέχεια, να βρούμε μια λύση.
  8. Ανοιχτή συζήτηση. Πάρτε μια ιδέα πώς να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα απλά ξεκινώντας μια συζήτηση, χωρίς έτοιμη λύση.
  9. Προσδιορίστε τις ανάγκες. Δείτε τα αίτια των συγκρούσεων και προσδιορίστε τις ανάγκες των εμπλεκόμενων μερών.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η κρίση είναι μια ακραία μορφή αλλαγής και η διαχείριση των συγκρούσεων είναι θεμελιώδης — αντιμετώπιση των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις ή ακόμα και πραγματικές συγκρούσεις — για την άμεση επίλυσή τους. Η διαχείριση περιλαμβάνει την καθοδήγηση των ανθρώπων προς το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με τις δεξιότητες διαχείρισης συγκρούσεων σε περιόδους κρίσης, είστε σε θέση να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους άλλους, προκειμένου να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τους άλλους, να μην επικρίνουμε ή να κρίνουμε χωρίς κατανόηση και να γνωρίζουμε τις απόψεις του άλλου, να λέμε απευθείας στους άλλους τι σκεφτόμαστε γι’ αυτούς, να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να είμαστε ανεκτικοί, να είμαστε αμερόληπτοι και να έχουμε θετική στάση. Ως εκ τούτου, μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες της βοήθειας και υποστήριξης με επίκεντρο τον εξυπηρετούμενο σε κοινωνικό επίπεδο είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων διαχείρισης συγκρούσεων.