Οι τεχνικές δεξιότητες μπορούν να οριστούν ως «σύνολα ικανοτήτων ή γνώσεων που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση πρακτικών καθηκόντων στους τομείς της επιστήμης, των τεχνών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών».
Οι τεχνικές δεξιότητες αποκτώνται και ενισχύονται μέσω της πρακτικής, της επανάληψης και της εκπαίδευσης.
Πρόκειται για ειδικές ικανότητες που σχετίζονται με την εργασία, όπως Επιχειρηματική Νοημοσύνη/Αναλυτική· Δεξιότητες Διαχείρισης Έργων· Ανάλυση Αποθεμάτων· Ανάλυση Δεδομένων· Τεχνική Υποστήριξη, μεταξύ άλλων. Αυτές οι δεξιότητες, μεταξύ άλλων, δίνουν στους διαχειριστές την ικανότητα και τις γνώσεις να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία τεχνικών για την επίτευξη των στόχων τους. Για να είναι επιτυχείς στον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και τον έλεγχο, οι διαχειριστές πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: τεχνικές, ανθρώπινες σχέσεις και εννοιολογικές.
Εξειδικευμένοι τομείς γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης, καθώς και η ικανότητα εφαρμογής αυτών των γνώσεων, συνθέτουν τις τεχνικές δεξιότητες ενός διαχειριστή.
Οι δεξιότητες στις ανθρώπινες σχέσεις περιλαμβάνουν την ικανότητα κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποτελεσματικής επικοινωνίας με τους άλλους και παρακίνησης των ατόμων να επιτύχουν τους στόχους τους.
Οι εννοιολογικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα να βλέπουν τον οργανισμό ως σύνολο, να κατανοούν πώς τα διάφορα μέρη είναι αλληλεξαρτώμενα και να αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον του.
Πώς συνδέονται οι τεχνικές δεξιότητες με τις ήπιες δεξιότητες; Ποιος είναι ο ρόλος των τεχνικών δεξιοτήτων στη διαχείριση;
Για αρκετά χρόνια η εκπαίδευση επικεντρώνεται σε «ουσιαστικές» ή τεχνικές δεξιότητες: μαθηματικά, επιστήμες, γλώσσες, γεωγραφία, μεταξύ άλλων.
Η γνώση είναι σημαντική για την εφαρμογή της σε πρακτικές καταστάσεις και στην καθημερινή ζωή. Οι τεχνικές δεξιότητες είναι απαραίτητες ως βάση για κάθε επάγγελμα. Οι ήπιες δεξιότητες απαιτούνται για να προωθήσουν και να ενισχύσουν το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας, στην κοινωνική ζωή,...
Πάρτε ως παράδειγμα, μια νοσοκόμα που έχει τις γνώσεις να κάνει ένα εμβόλιο, αλλά όταν αντιμετωπίζει την ανάγκη να κάνει το εμβόλιο σε ένα μωρό, δεν μπορεί να το κάνει. Νιώθει φόβο και ανασφάλεια. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι μια ήπια ικανότητα που δεν έχει.
Όλοι είχαμε δασκάλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Μερικούς καλούς, κάποιους κακούς και λίγους εξαιρετικούς. Η έλλειψη ενσυναίσθησης, γενναιοδωρίας, συλλογιστικής μεταξύ άλλων ήπιων δεξιοτήτων κάνει τη διαφορά μεταξύ του να είσαι καλός ή κακός επαγγελματίας.
Ένας διευθυντής που δεν έχει τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες δεν είναι καλός διευθυντής. Ένας διευθυντής που δεν έχει σημαντικές ήπιες δεξιότητες δεν θα είναι ποτέ καλός διευθυντής.
Ένας διευθυντής μπορεί να έχει την καλύτερη αναλυτική σκέψη για την επίλυση προβλημάτων, αλλά αν η υπομονή, η ενεργητική ακρόαση, η δημιουργικότητα και άλλες δεξιότητες δεν είναι παρούσες, δεν θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα έχοντας την καλύτερη αναλυτική σκέψη.
«Αποτελεσματική ηγεσία είναι να βάζετε τις σωστές προτεραιότητες. Αποτελεσματική διαχείριση είναι η πειθαρχία, το να τη φέρετε εις πέρας.» Stephen Covey.
Η κρίση είναι μια ακραία μορφή αλλαγής. Οι τεχνικές δεξιότητες σε καιρό κρίσης είναι απαραίτητες, καθώς αναφέρονται σε πρακτικές δεξιότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία. Πρόκειται για ειδικές δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου καθήκοντος ή ρόλου. Υπάρχουν τρεις τύποι δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη διαχείριση - τεχνικές δεξιότητες, εννοιολογικές δεξιότητες και ανθρώπινες ή διαπροσωπικές δεξιότητες. Σε περιόδους κρίσης, οι διαχειριστές πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους (των δεξιοτήτων διαχείρισης) και να καθοδηγήσουν τις εργασίες και τους ανθρώπους, ώστε να βρεθούν γρήγορα βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις. Είναι απαραίτητο να μεταφέρουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση με τις αποφάσεις τους, επειδή οι άνθρωποι τις κοιτάζουν, και βασίζονται σε αυτές.