Διοικητικές δεξιότητες: Λήψη αποφάσεων

Λήψη αποφάσεων

«Υπεύθυνος λήψης αποφάσεων» είναι το άτομο που αποφασίζει τα πράγματα, ειδικά σε υψηλό επίπεδο σε έναν οργανισμό.

Ορισμός της λήψης αποφάσεων είναι η ικανότητα κατανόησης των αναγκών, αξιολόγησης συγκρίσιμων επιλογών και περιορισμού στην καλύτερη επιλογή. Είναι η ικανότητα λήψης αποφάσεων αυτόνομα· λήψη έγκαιρων αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες (για παράδειγμα, επιπτώσεις σε άλλους, πολιτικές ή/και δεοντολογικές επιπτώσεις)· αναλάβετε την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η λήψη αποφάσεων αφορά την κατανόηση του στόχου, την ανάλυση όλων των πιθανών επιλογών, την αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών και τη λήψη της καλύτερης απόφασης προς το συμφέρον της εταιρείας. Η λήψη αποφάσεων είναι η πράξη της επιλογής μεταξύ δύο ή περισσότερων τρόπων δράσης και περιλαμβάνει ατομική κρίση.

Οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων αφορούν την ικανότητα να επιλέξετε μια καλή επιλογή από δύο ή περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Στην ευρύτερη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων περιλαμβάνει την επιλογή μεταξύ πιθανών λύσεων σε ένα πρόβλημα. Ως είδος δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι προσέγγισης της λήψης αποφάσεων: χρησιμοποιώντας διαίσθηση, συλλογισμό ή συνδυασμό των δύο.

Η διαίσθηση είναι ο συνδυασμός των εμπειριών του παρελθόντος με τις προσωπικές αξίες.

Συλλογιστική είναι η χρήση γεγονότων και αριθμών για τη λήψη αποφάσεων. Η λογική μπορεί να αγνοήσει τις συναισθηματικές πτυχές της απόφασης.

Ανάλογα με το πλαίσιο της απόφασης, η διαίσθηση και η συλλογιστική μπορούν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις παρορμητικές αντιδράσεις σε μια κατάσταση.

Οι αποφάσεις πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμοστούν. Η δέσμευση στην λαμβανόμενη απόφαση είναι θεμελιώδους σημασίας για να πειστούν οι άλλοι για την αξία της.

Μια αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να διασφαλίζει ότι ο φορέας λήψης αποφάσεων είναι σε θέση να το πράξει.

Προβλήματα που μπορούν να αποτρέψουν την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων:

  1. Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες: μπορεί να δώσει την αίσθηση ότι η απόφαση λαμβάνεται χωρίς καμία βάση. Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στις πληροφορίες που συλλέγονται τη συγκεκριμένη στιγμή.
  2. Πάρα πολλές πληροφορίες: αντικρουόμενες πληροφορίες που πρέπει να συζητηθούν με τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποφασίσουν ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές πληροφορίες και να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  3. Πάρα πολλοί άνθρωποι: όταν εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να ληφθεί μια απόφαση. Είναι σημαντικό να αναλυθούν διαφορετικές προοπτικές και ο υπεύθυνος λήψης αποφάσεων είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει.
  4. Κατεστημένα συμφέροντα: είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα συμφέροντα κάποιου, αν δεν εκφράζονται με σαφήνεια. Μερικές φορές μια εξωτερική προοπτική μπορεί να βοηθήσει στη λήψη μιας απόφασης.
  5. Συναισθηματικές προσκολλήσεις στο status quo.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές λήψης αποφάσεων. Ένα ευρύ φάσμα απλών κανόνων για πιο σύνθετες διαδικασίες, ανάλογα με τη φύση της απόφασης που πρέπει να ληφθεί.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η κρίση είναι μια ακραία μορφή αλλαγής και η διατήρηση ενός καθαρού μυαλού είναι απαραίτητη για τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Η λήψη αποφάσεων σε καιρό κρίσης είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες. Να είστε σε θέση να έχετε κατά νου τι είναι πραγματικά σημαντικό να κάνετε και να ενεργήσετε την ακριβή στιγμή. Ένα άτομο με ισχυρή ικανότητα λήψης αποφάσεων είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να επιλύσει συγκρούσεις σε οποιαδήποτε περίσταση. Ως εκ τούτου, μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες της βοήθειας και υποστήριξης με επίκεντρο τον εξυπηρετούμενο σε κοινωνικό επίπεδο είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο λήψης αποφάσεων.