Διοικητικές δεξιότητες: Διαπραγμάτευση

Διαπραγματευτικές δεξιότητες

Η διαπραγμάτευση είναι η διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και την επίλυση διαφωνιών μεταξύ των ανθρώπων και την εξεύρεση μίας μέσης λύσης.

Κάθε φορά που οι άνθρωποι είναι μαζί, κοινωνικά ή στην εργασία, μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις και διαφωνίες. Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες, επιθυμίες, στόχους και πεποιθήσεις και μπορεί να συγκρουστούν.

Οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς να προκαλέσει μελλοντική δυσαρέσκεια και λογομαχία μεταξύ των ανθρώπων.

Τι είναι η διαπραγμάτευση; Δεν είναι πάντα επίσημο, αλλά μπορεί να βοηθήσει αν υπάρχει μια διαδικασία με ένα σύνολο από στάδια.

Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην επίτευξη ενός κοινού εδάφους όπου οι άνθρωποι κάνουν συμβιβασμούς για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη θέση του καθενός. Το κλειδί για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση είναι η επιδίωξη αμοιβαίου οφέλους με τις αρχές της δίκαιης μεταχείρισης. 

Οι γενικές διαπραγματευτικές δεξιότητες μπορούν να διδαχθούν και να αναπτυχθούν. Οι διαπραγματευτικές δεξιότητες μπορούν να αποφέρουν μεγάλο όφελος στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.

Οι διαπραγματευτικές δεξιότητες είναι ικανότητες που επιτρέπουν την επίτευξη συμβιβασμού. Οι δεξιότητες αυτές είναι συχνά ήπιες δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η πειθώ, ο προγραμματισμός, η στρατηγική και η συνεργασία.  Η διαπραγμάτευση είναι μια μέθοδος με την οποία τα άτομα επιλύουν τις διαφορές. Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας επιτυγχάνεται συμβιβασμός ή συμφωνία, αποφεύγοντας παράλληλα επιχειρήματα και διαφωνίες. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι στάδια των διαπραγματεύσεωνπροετοιμασία, συζήτηση, αποσαφήνιση των στόχων, διαπραγμάτευση για ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλους, συμφωνία και εφαρμογή μίας κοινής πορείας δράσης.

Σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για την επίτευξη του απώτερου στόχου της διαπραγμάτευσης:

  1. Συμπεριφορές/στάσεις·
  2. Γνώση·
  3. Διαπροσωπικές δεξιότητες.

Οι διαπραγματεύσεις επηρεάζονται από συμπεριφορές που σχετίζονται με θέματα που σέβονται τις εμπλεκόμενες προσωπικότητες και την προσωπική τους ανάγκη για αναγνώριση.

Η γνώση σχετικά με την κατάσταση είναι ο βασικός παράγοντας για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η προετοιμασία είναι απαραίτητη.

Οι καλές διαπροσωπικές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση, στις επίσημες και τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις.

Διαπροσωπικές δεξιότητες για μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση είναι οι:

  • Αποτελεσματική λεκτική επικοινωνία·
  • Ακρόαση·
  • Μείωση των παρεξηγήσεων (στοχασμός, διευκρίνιση,...)·
  • Οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης (ισχυρές σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό)·
  • Επίλυση προβλημάτων·
  • Λήψη αποφάσεων·
  • Διεκδικητικότητα·
  • Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Υπάρχουν μερικές βασικές διαπραγματευτικές δεξιότητες όπως η Επικοινωνία, η Ενεργός Ακρόαση, η Συναισθηματική Νοημοσύνη, η Υπομονή, η Προσαρμοστικότητα, η Πειθώ, ο Προγραμματισμός, η Ακεραιότητα, η Επίλυση Προβλημάτων και η Λήψη Αποφάσεων.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η κρίση είναι μια ακραία μορφή αλλαγής και οι διαπραγματευτικές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας — επίτευξη ενός συμβιβασμού, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι όλων, ή τουλάχιστον να επιτευχθεί μια αποδεκτή λύση για όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι απαραίτητο να «δώσουμε και να λάβουμε» σε αυτήν τη διαδικασία και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε.

Ως εκ τούτου, μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες της βοήθειας και υποστήριξης με επίκεντρο τον εξυπηρετούμενο σε κοινωνικό επίπεδο είναι ένα επαρκώς υψηλό επίπεδο διαπραγματευτικών δεξιοτήτων.