Διοικητικές δεξιότητες: Επίλυση προβλημάτων

Επίλυση προβλημάτων

Η λήψη αποφάσεων και η επίλυση προβλημάτων είναι δύο σημαντικοί τομείς στη ζωή μας. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε αμέτρητες αποφάσεις και προβλήματα.

Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι ιδιαίτερα περιζήτητες από τους εργοδότες. Πολλοί οργανισμοί βασίζονται στους υπαλλήλους τους για να εντοπίσουν και να επιλύσουν προβλήματα.

Η επίλυση προβλημάτων περιλαμβάνει την κατανόηση των υποκείμενων ζητημάτων του προβλήματος.

Για να είναι αποτελεσματική η επίλυση προβλημάτων απαιτούνται ορισμένες βασικές δεξιότητες, όπως:

  • Δημιουργικότητα
  • Ερευνητικές δεξιότητες
  • Ομαδική εργασία
  • Συναισθηματική νοημοσύνη
  • Διαχείριση κινδύνων
  • Λήψη αποφάσεων

Ο ορισμός της επίλυσης προβλημάτων είναι η ικανότητα καθορισμού ενός προβλήματος, προσδιορισμού της αιτίας του, εντοπισμού, ιεράρχησης και επιλογής εναλλακτικών λύσεων και υλοποίηση μιας λύσης.

Η επίλυση προβλημάτων είναι η διαδικασία ανάλυσης ενός προβλήματος και επίλυσης του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για μια δεδομένη κατάσταση. Η κριτική σκέψη και οι αναλυτικές δεξιότητες απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων.

Η επίλυση προβλημάτων ξεκινά με τον εντοπισμό του ζητήματος, την εξεύρεση λύσεων, την εφαρμογή αυτών των λύσεων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Η επίλυση προβλημάτων αφορά τον εντοπισμό του ζητήματος, την ανάλυσή του και την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων. Αυτή η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι μια βασική δεξιότητα ζωής και είναι απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή, στο σπίτι, στο σχολείο και στην εργασία.

Η επίλυση προβλημάτων συνδέεται με δεξιότητες διαχείρισης επίλυσης προβλημάτων. Η αντιμετώπιση προβλημάτων είναι «Εντοπισμός και ιεράρχηση των προβλημάτων· επίλυση των διαφόρων πτυχών ενός προβλήματος· ενεργός συνεισφορά με ιδέες/απαντήσεις σχετικά με το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες συνέπειες· ικανότητα επίλυσης νέων και μη καθορισμένων προβλημάτων σε πολύπλοκες και πραγματικές συνθήκες.»

«Οι άνθρωποι που μπορούν να καθορίσουν τα προβλήματα, να εξετάσουν τις εναλλακτικές, να κάνουν επιλογές και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο έχουν όλες τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων».

Η αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων συνήθως περιλαμβάνει την εργασία σε διάφορα στάδια:

  1. Προσδιορισμός του προβλήματος: εντοπισμός και αναγνώριση ότι υπάρχει πρόβλημα.
  2. Διάρθρωση του προβλήματος: η παρατήρηση, η επιθεώρηση, η διερεύνηση και  «να πάρετε μία εικόνα από το πρόβλημα», η εύρεση στόχων και εμποδίων είναι μέρος της δομής.
  3. Αναζήτηση πιθανών λύσεων: εξέταση πιθανών λύσεων στο πρόβλημα που εντοπίστηκε.
  4. Λήψη μιας απόφασης: ανάλυση των διαφόρων τρόπων δράσης και επιλογή της καλύτερης λύσης. Η λήψη αποφάσεων είναι από μόνη της μια δεξιότητα.
  5. Υλοποίηση: αποδοχή και εκτέλεση της επιλεγείσας πορείας δράσης.
  6. Παρακολούθηση: έλεγχος ότι η διαδικασία ήταν επιτυχής.

Η διοίκηση χρειάζεται ανθρώπους/εργαζόμενους/διαχειριστές με καλά ανεπτυγμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα που σχετίζονται με το πλαίσιο των συναλλαγών με το οποίο λειτουργούν οι οργανισμοί, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την επίλυση προβλημάτων, απαιτείται καλή γνώση στις δεξιότητες: ορθή κρίση, ορθολογισμός, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα.

Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)

Η κρίση είναι μια ακραία μορφή αλλαγής και η διατήρηση ενός καθαρού μυαλού είναι απαραίτητη για τη λήψη ορθών αποφάσεων.

Επίλυση προβλημάτων σε καιρό κρίσης είναι να είστε σε θέση να καθορίσετε προβλήματα, να εξετάσετε επιλογές, να κάνετε επιλογές και να εφαρμόσετε ένα σχέδιο. Οι προτεραιότητες είναι απαραίτητες όταν βρισκόμαστε σε κρίση. Το να είστε σε θέση να προσδιορίσετε με σαφήνεια ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε σε μια δεδομένη περίσταση ή κατάσταση, είναι το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε την επίλυση προβλημάτων. Ως εκ τούτου, μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες της βοήθειας και υποστήριξης με επίκεντρο τον εξυπηρετούμενο σε κοινωνικό επίπεδο είναι ένα αρκετά υψηλό επίπεδο επίλυσης προβλημάτων.