Η συνεργασία είναι απαραίτητη σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής και της εργασίας και σχεδόν κάθε φανταστική εργασία σε μια εταιρεία σημαίνει τουλάχιστον κάποιες κοινές προσπάθειες των μελών της ομάδας να συνεργαστούν. Επομένως, η συνεργασία στους περισσότερους τομείς του κόσμου της εργασίας είναι απαραίτητη. Ο ορισμός της λέξης «συνεργασία» αναφέρεται στη συνεργασία με κάποιον άλλο για να δημιουργήσει κάτι ή να δημιουργήσετε εσείς κάτι.
Οι συνεργατικές δεξιότητες επιτρέπουν στους εργαζόμενους να συνδεθούν παραγωγικά με άλλους συναδέλφους. Η επιτυχής συνεργασία απαιτεί πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Οι εργοδότες συνήθως αναζητούν εργαζόμενους που εργάζονται αποτελεσματικά ως μέρος μιας ομάδας και είναι πρόθυμοι να εξισορροπήσουν τα προσωπικά επιτεύγματα με τους στόχους της ομάδας.
Τύποι συνεργασίας
Άμεση Συνεργασία — αντιπροσωπεύει όλες εκείνες τις δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι κάνουν παρόμοια πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, πλέκοντας μαζί, δουλεύοντας μαζί, μεταφέροντας ένα φορτίο μαζί ή τραβώντας το αυτοκίνητο από τη λάσπη μαζί. Ο ουσιώδης χαρακτήρας αυτού του είδους συνεργασίας είναι ότι οι άνθρωποι επιτελούν την ίδια λειτουργία που μπορούν να κάνουν και χωριστά. Αυτό το είδος συνεργασίας είναι εθελοντικό π.χ., η συνεργασία μεταξύ δύο συζύγων, δασκάλου και μαθητή, κύριου και υπηρέτη κ.λπ.
Έμμεση συνεργασία — σε αυτό το είδος συνεργασίας περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι εκτελούν από κοινού καθήκοντα σε αντίθεση με την επίτευξη κοινού σκοπού. Η συνεργασία αυτή βασίζεται στην αρχή του καταμερισμού της εργασίας. Σε αυτή, οι άνθρωποι επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες, αλλά για την επίτευξη του κοινού στόχου.
Η συνεργασία είναι η πιο στοιχειώδης μορφή κοινωνικής διαδικασίας χωρίς την οποία η κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Σύμφωνα με τον Kropotkin, είναι τόσο σημαντικό στη ζωή ενός ατόμου που είναι δύσκολο να επιβιώσει χωρίς αυτό. Η συνεργασία είναι το θεμέλιο της κοινωνικής μας ζωής. Η συνεργασία για τους ανθρώπους είναι τόσο ψυχολογική όσο και κοινωνική ανάγκη. Οι σωματικές νοητικές και ακόμη και οι πνευματικές ανάγκες του ατόμου παραμένουν ανικανοποίητες αν δεν συμφωνεί να συνεργαστεί με τους άλλους. Η συνεργασία βοηθά την κοινωνία να προχωρήσει.
Η ιδέα της συνεργασίας στον τομέα της εργασίας, των έργων, των καθηκόντων ή της παροχής υπηρεσιών στον τομέα του εθελοντισμού φαίνεται απλή. Αλλά είναι αναμφίβολα κάτι παραπάνω από αυτό.
Αν θέλετε να συνεργαστείτε με άλλους, φροντίστε να συμπεριλάβετε όλα τα στοιχεία της επιτυχημένης συνεργασίας:
Σαφείς ορισμοί και συμφωνίες σχετικά με τον ρόλο των εταίρων στη διαδικασία συνεργασίας.
Ανοικτή επικοινωνία σε ομάδες για την ανταλλαγή πληροφοριών που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων.
Συμφωνία σχετικά με τους στόχους και τις μεθόδους για την ολοκλήρωση των έργων ή των καθηκόντων. Μην συνεχίσετε μέχρι να επιβεβαιωθούν οι συμφωνίες όλων των μελών της ομάδας.
Αναγνώριση και σεβασμός της συμβολής όλων των συμμετεχόντων.
Εντοπισμός εμποδίων και επίλυση προβλημάτων κατά τη διαδικασία συνεργασίας.
Οι στόχοι της ομάδας είναι πάνω από την προσωπική ικανοποίηση ή/και αναγνώριση. Είναι σημαντικό τα επιθυμητά αποτελέσματα του έργου ή καθήκοντος να έρθουν στην πρώτη γραμμή — όχι μεμονωμένοι στόχοι.
Προθυμία για απολογία για τυχόν λάθος βήματα, οδηγίες ή αποφάσεις.
Στις διαδικασίες συνεργασίας, συμπεριλαμβάνουμε μια σειρά από σημαντικά στοιχεία επικοινωνίας και οργάνωσης, όπως:
Ενεργός ακρόαση των μελών της ομάδας
Διαπραγματευτικοί ρόλοι που αξιοποιούν τα ατομικά οφέλη
Ανάλυση προβλημάτων χωρίς να απορρίπτονται ευθύνες
Επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τους στόχους και τις διαδικασίες για την επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων
Ανάθεση καθηκόντων μέσω ανοικτής συζήτησης
Προθυμία να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα
Διευκόλυνση της ομαδικής συζήτησης
Εντοπισμός των εμποδίων για την επιτυχία
Επένδυση του χρόνου και της ενέργειας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών
Διατήρηση της αίσθησης του χιούμορ όποτε είναι δυνατόν
Ακούγοντας την οπτική των πιο αθόρυβων συναδέλφων
Τήρηση προθεσμιών των ατομικών συμμετοχών
Αναγνώριση της συμβολής από άλλους συνεργάτες
Αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών των εργαζομένων
Επιλογή συμβατών συνεργατών για την υλοποίηση της εργασίας
Μοιραζόμαστε συναισθήματα απογοήτευσης ή δυσαρέσκειας όταν προκύπτουν
Σεβασμός μεταξύ των μελών της ομάδας
Ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη
Ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με την εξέλιξη έργου/εργασιών
Προσπάθεια να εκπληρωθούν οι ομαδικές δεσμεύσεις.
Αν και η συνεργασία στον σημερινό χώρο εργασίας συχνά περιγράφεται ως αναγκαιότητα εφαρμογής «ήπιων δεξιοτήτων», είναι εξίσου σημαντική με τις τεχνικές δεξιότητες όπως το εκπαιδευτικό υπόβαθρο ή/και οι τεχνικές γνώσεις. Και ενώ οι παραγωγικές δεξιότητες συνεργασίας μπορεί να μην είναι έμφυτες σε ορισμένα άτομα, μπορούν εύκολα να τις μάθουν και να τις εξασκήσουν στην τελειότητα.
Σημασία σε περιόδους κρίσης (π.χ. πανδημία)
Ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες και τα άτομα χειρίζονται κρίσεις όπως η πανδημία είναι η συνεργασία. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κρίσεων, οι εθελοντικές οργανώσεις και οι εθελοντές πρέπει να συγκεντρώσουν διαλειτουργικές προοπτικές για να μετριάσουν τις γρήγορες αλλαγές, τα σύνθετα προβλήματα που έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.